Vesti - Zanimljivosti

Ranko Ivković - čovek koji je osvetlio Novi Pazar

13. Jun 2017.

Početkom novembra navršiće se 86 godina od puštanja u rad hidroelektrane “Sandžak” koja je strujom snabdevala Novi Pazar.

Ranko Ivković - čovek koji je osvetlio Novi Pazar - Novi Pazar

Taj istorijski bitan objekat je krajem 2016. godine delimično sređen, kada su mladi Pazarci, okupljeni u više organizacija, sproveli akciju čišćenja i uređenja , ali je Ranko Ivković, čovek koji je najzaslužniji što su u domovima njihovih sugrađana prvi put zasvetlele sijalice, potpuno zaboravljen.

Ivković, ugledni hotelijer i trgovac, na ideju da izgradi centralu ispod bedema Novopazarske tvrđave u centru grada došao je 1929, a realizovao je, uz pomoć još petorice akcionara, dve godine kasnije, 8. novembra, kada je puštena u rad.

Za potrebe centrale nabavljena je najsavremenija “Simensova” oprema, izgrađena je i električna mreža od 23 kilometra, ulice i kuće su dobile rasvetu.

Međutim, kako je Novi Pazar bio siromašna sredina, većina građana nije mogla da priušti uvođenje struje, a i oni koji su imali priključke često su izbegavali plaćanje. I opština je odbila da plaća uličnu rasvetu po utrošku, već je to radila paušalno. Ranko je zapao u finansijske probleme, razboleo se i umro 1938. u 45. godini života. Na sahranu se sjatio ceo grad.

- Koliki je ugled moj stric uživao među Novopazarcima pokazuju sećanja Jakupa Rahića, koja je zabeležio akademik Ramiz Crnišanin. Ranko je nazivan “majkom Novopazaraca” sa čijeg stola je jelo mnogo sirotinje. Za Bajram i Božić radnicima centrale poklanjao je po 50 kilograma brašna, redovno im finansijski pomagao i darivao grožđem iz našeg vinograda - kaže Rankov sinovac i imenjak.

Posle Rankove smrti, vlasnik centrale postao je otac našeg sagovornika Desko, a po završetku Drugog svetskog rata je nacionalizovana i radila je do 1975. Tada počinje njeno propadanje i da bledi ime čoveka koji je osvetlio Novi Pazar.

"Apelujem na nadležne da sačuvamo centralu, da se od nje napravi muzej, a verujem i da je moj stric zaslužio da jedna ulica ponese njegovo ime", dodao je Ranko.

Ranko nije bio samo pionir elektrifikacije, već je otvorio i prvi hotel u Novom Pazaru, u kojem je bio i prvi bioskop, te je imao prvi električni mlin u ovom kraju. Bio je i nosilac ordena koji mu je dodelio kralj Aleksandar.

U lokalnoj samoupravi su prema njegovim rečima i podržali ideju i obećali da će se predlog o davanju imena ulice uskoro naći na dnevnom redu, a da se o pretvaranju centrale u muzej može razmišljati kada se reše imovinski odnosi.

Akcionar i Aćif-efendija

Kako nije sam mogao da izdvoji dva miliona dinara za gradnju centrale, Ivković se za pomoć obratio uglednim Novopazarcima. Sam je obezbedio milion, a sa po 200.000 dinara su učestvovali poznati trgovci Džemail Bošnjović, Hamza Pećanin, Ejup Ljajić, apotekar Dušan Vranić, te političar i trgovac Aćif Hadžiahmetović Aćif-efendija

Izvor: blic.rs
Piše: 
Fotografija: blic.rs