Vesti - Dogadjaji

Dani austrijskog filma u Novom Pazaru

10. May 2017.

Kulturni centar Novi Pazar u saradnji sa Kulturnim forumom Austrijske ambasade u Beogradu organizuje projekcije austrijskih filmova u Novom Pazaru.

Dani austrijskog filma u Novom Pazaru - Novi Pazar

Kroz izbor od pet filmova, pod motom “Austrija(nci) - priče o umetnosti, ubistvu, prošlosti i večnosti”, novopazarskoj publici će biti predstavljen presek novije austrijske filmske produkcije koji ukazuje na različite aspekte kulturnog nasleđa Austrije, njene istorije i društvenog života.

Filmovi koje vam predstavljamo prate živote dvojice veoma poznatih austrijskih umetnika (slikar Egon Šile, u filmu “Egon Šile – smrt i devojka” i pisac Štefan Cvajg – “Štefan Cvajg. Zbogom Evropi / Pre zore”), imamo i sociološki interesantnu priču o usponu i padu austrijskog “Džeka Trboseka” koji je u zatvoru postao popularan pisac u bečkom visokom društvu (“Džek”), ciklus se bavi i austrijskom turbulentnom prošlošću kroz potresnu priču o kraju Drugog svetskog rata i vremenu ruske okupacije Beča viđene očima jedne devojčice (“Let, let, bubamaro”), a na kraju dodiruju i temu večnosti kroz film o Bogu i svetu (“Supersvet”).

Neki filmovi bazirani su na istinitim događajima, na scenarijima nagrađivanim za originalnost, ili, u slučaju filma “Let, let, bubamaro”, na dečjem romanu koji je napisala najpoznatija austrijska spisateljica za decu Kristine Nestlinger. Predstavljamo tri rediteljke i dva reditelja različitih generacija i interesantnih interdisciplinarnih biografija.

Projekcije će biti održane od 10. do 14. maja 2017. godine u Svečanoj sali Kulturnog centra (na Balkonu), a ulaz je slobodan.

Program: 

’’Štefan Cvajg, Zbogom Evropi – Pre zore’’ - 10. maj 2017. (sreda) od 20.00h

’’Let, let, bubamaro’’ – 11. maj 2017. (četvrtak) od 20.00h

’’Supersvet’’ – 12. maj 2017. (petak) od 20.00h

’’Egon Šile / smrt i devojka'' - 13. maj 2017. (subota) od 20.00h

’’Džek’’ – 14. maj 2017. (nedelja) od 20.00h

Izvor: kcnovipazar.com
Piše: 
Fotografija: kupinafilm.rs