Vesti - Info

Veliki uspeh Pazarskih studenata

6. May 2017.

Na međunarodnom takmičenju u gradnji mostova od špageta u Mariboru, na kojem je ove godine učestvovala 41 ekipa iz devet zemalja (28 fakulteta), pobedili su mariborski studenti, a učesnici iz Novog Pazara osvojili drugo mesto.

Veliki uspeh Pazarskih studenata - Novi Pazar

Ovo je prvi put na ovom internacionalnom takmičenju da neka ekipa osvoji jedno od prva tri mesta, a da pritom nije iz Maribora. Ekipu iz Novog Pazara su činili Demir Vatić, Timur Curić, Mehmed Numanović i Izet Cama. 

Prema pravilima takmičenja, pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste špagete i lepak, a izdržljivost konstrukcije proverava se na više tačaka. 

Konstrukcije od testenine mogu izdržati veću težinu nego što misle laici, pa je tako pobednička ekipa studenata građevinarstva na svoj most, a da nije popustio, uspela da stavi 89,5 kilograma tereta. 

Na drugo mesto plasirale su se njihove kolege iz Novog Pazara s mostom koji je izdržao 78,4 kilograma opterećenja. Most je bio dugačak 90 centimetara, dok je širina puta bila 20 centimetara. 

Član tima iz Novog Pazara, Izet Cama, kaže da je ovo veliki uspeh za Pazarske studente posle velikog rada i uloženog truda tokom svih prethodnih godina i da se nada da će i buduće generacije nastaviti tradiciju učešća na ovom velikom međunarodnom takmičenju.

Takmičenje koje su pre osam godina pokrenuli studenti mariborskog fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno, a ove godine se odazvalo 28 fakultetskih ekipa, a ukupno 41 iz celog sveta, među kojima i ekipe iz Češke, Egipta, Hrvatske, Latvije, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. 

Vredno pomena je i da je druga ekipa iz Novog Pazara, u takmičenju iz estetike, u sastavu Lejla Nuhović, Sanel Husović i Mehmed Numanović osvojila četvrto mesto. 

Organizatori tvrde da sve veće zanimanje studenata za ovo neobično takmičenje proizlazi iz mogućnosti da se teorijska znanja iz fakulteta i građevinskih škola provere u praksi, ali da se radi i o dobroj prilici za druženje.

Izvor: novipazarguide.com
Piše: 
Fotografija: Izet Cama, privatna arhiva