Vesti - Dogadjaji

Održan bajramski koncert Sarajevske filharmonije

18. Jun 2018.

Orkestar Sarajevske filharmonije održao je sinoć bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra Novi Pazar. To je bio prvi nastup Sarajevske filharmonije u Novom Pazaru koji je označio i početak kulturne saradnje između dva grada.

Održan bajramski koncert Sarajevske filharmonije - Novi Pazar

Predvođen dirigentima Samrom Gulanović i Munirom Mešanovićem, Sarajevska filharmonija se novopazarskoj publici predstavila sa ukupno dvanest kompozicija. Kao vokal sa dvije ilahije nastupio je i pop pjevač Eldin Huseinbegović.

Ljubitelji klasične muzike su tokom sat i po koncerta imali prilike da uživaju u uvertiri "Carmen", Mađarski ples br.5, Poloneza iz opere "Evgenij Onjegin", Valcer iz svite Masquarade. Za ovu bajramsku priliku izvedena je i kompozicija "Poruka" iz filma "Pod zastavom Muhammeda a.s.", simfonijska poema "Probuđena kasaba" i sevdalinka "Snijeg pade na behar na voće"...

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je ocijenio da je u posljednjih nekoliko godina ovo za Novi Pazar najveći kulturni događaj. On je istakao da već četiri goidne pokušavaju da organizuju ovaj koncert i da je on realizovan uz pomoć ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića i predsjednika Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekrema Lekića.

"Novi Pazar sigurno, ovakvim događajima, postaje prestolnica kulture ovakvim događajima. Zahvaljući ovakvim projektima i niz drugih, koje ćemo imati uskoro, povezaćemo Bosnu i Hercegovinu, uopšte narod iz Bosne i Hercegovine sa narodom iz Sandžaka", rekao je Memić, uputivši zahvalnost minsitru kulture i sporta Kantona Sarajevo što je počeo saradnju u kulturi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Ministar Kurić je pred početak koncerta izarazio žaljenje što proteklih dvadeset i više godana nije bilo protokola između Sarajeva i Novog Pazara i da mu je drago što je dio nove historije kulturne saradnje između ova dva grada.

"To je nama nešto što je mnogo značajno. Ta neka ranija priča o kulturnoj suradnji je bila deklarativna, tako da smo riješili da počnemo ovim projektom. To je jedan historijski projekat i za Sarajevsku filharmoniju i Novi Pazar iz prostog razloga što prvi put Sarajevska filharmonija gostuje u Novom Pazaru. To je strahovito dobar početak", ocijenio je Kurić.

On je najavio učešće novopazarskih umjetnika na festivalu Baščaršijske noći i nizu likovnih kolonija i kulturnih manifetsacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekrem Lekić je ukazao da sarajevske kulture u Novom Pazaru i Sandžaku ima malo i da je takođe sandžačke kulture u Sarajevu vrlo malo.

"Ovo su neki pionirski koraci i početak. Ministar (Kurić) je najavio da će ovo biti tradicionalno, za svaki Bajram, jednom godišnje. Planiramo uskoro promovisati 'Rječnik' Dževada Jahića jer je ovdje u zavničnoj upotrebi bosanski jezik", naveo je Lekić.

Dirigentica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović je pred početak koncerta rekla je da su sretni i počastvovani što su prvi orkestar koji će nastupiti u Novom Pazaru.

Koncertu su pored velikog broja pretežno mlade publike prisutvovali zvaničnici grada i javne ličnosti.

Ovaj kulturni događaj je trebao da se održi na Gradskom šetalištu, ali je zbog kiše izmešten u salu Kulturnog centra Novi Pazar.

Izvor: ba.n1info.com
Piše: ba.n1info.com
Fotografija: Anadolija